Livshjulet

img_6259

Intentionen för mina yogaklasser under januari månad har varit  Sukha vilket betyder välbehag, lätthet och bekvämlighet.  Ease på engelska. När livet snurrar på utan gnissel eller knarr, när det går lätt så får vi sukha i livet. När hjulet istället knarrar eller gnisslar så får vi istället Dukha, lidande. Mycket av lidandet skapar vi tyvärr själva inom oss. Det finns naturligtvis lidande eller smärta som vi inte själv skapat men oftast så skapar vi onödigt lidande. Det sker när vi försöker, medvetet eller omedvetet, anpassa verkligheten till den bild av verkligheten vi har i vårt huvud. Lidandet uppstår när vi i nuet har svårt att acceptera vår verklighet som den är. Antingen är vi i framtiden, vi önskar i stunden att verkligheten var på något annat sätt – bara jag hade en annan chef, bara barnen blir större så får jag sova mer, bara jag går den där utbildningen, bara jag köper den där saken osv. Eller så är vi kvar i det förflutna – tänk så bra det var innan den där olyckan, tänk om jag istället hade tagit den vägen istället osv. Just i stunden är dessa tankar inte till någon nytta. Det som varit kan vi inte göra något åt. Vi kan inte backa tiden och göra om. Vi kan heller inte göra något åt framtiden just i stunden. Det är precis om det är. Att då önska något annat hjälper inte utan det skapar eller förstärker bara det lidande/smärta som finns i botten.

Att acceptera verkligheten innebär dock inte att det inte går att förändra saker, att du för alltid måste acceptera det som är dåligt. Det innebär bara att du acceptera att just nu är verkligheten så här.  Ta t ex det vanliga och enkla scenariot att du är på väg till ett viktigt möte och ditt tåg blir försenat. Du blir arg och irriterad. Du blir stressad och känner hur ilskan väller upp. Varför tog jag inte det tidigare tåget? Varför åkte jag inte dagen innan? Varför händer detta alltid mig? Jag måste vara på detta möte nu. Kan inte tåget skynda på?

Alla dessa tankar om vad du borde ha gjort bakåt i tiden eller tankar om var du vill vara framåt i tiden (på mötet) hjälper ingenting. Tåget kommer inte blir mer i tid för det. Det enda som händer är att du skapar mer irritation i kroppen än nödvändigt. Mer lidande. I den stunden är det bättre att acceptera verkligheten. Det är som det är. Det kan dock i finnas saker du kan göra för att underlätta situationen. Exempelvis ringa fråga om mötet kan skjutas fram eller om du kan närvara per telefon. Men det ändrar fortfarande inte verkligheten i sig – att tåget är sent. För framtida möten kan du naturligtvis försöka undvika att hamna i samma situation genom att ta tidigare tåg för att vara säker på att hinna fram i tid nästa gång. Men det hjälper inte just nu. Utan just nu är det bara att acceptera din verklighet – tåget är sent.

Och så är det med egentligen med väldigt mycket i livet. När det uppstår situationer vi inte tycker om, när det är jobbigt vill vi gärna göra om verkligheten och vara någon annanstans, att det ska gå över, att det ska vara på något annat sätt.  Jag brukar tänka att det är som i orientering. Ska jag hitta kontrollen och rätt väg måste jag anpassa kartan till skogen och inte tvärt om. Det händer ju tyvärr rätt ofta för mig när jag orienterar att jag just gör så, dvs försöker anpassa skogen till kartan – jag tycker att jag borde vara på en viss plats på kartan. Kontrollen ska ju vara vid den där stenen. Det måste vara fel på kartan eller att någon måste ha varit där och tagit bort kontrollen. Jag försöker anpassa verkligheten/skogen till kartan.  Men det är inte fel på kartan. Det är inte någon som tagit kontrollen. Jag är helt enkelt inte på den platsen som jag tror att jag är på. Jag är inte på den plats jag vill vara utan någon helt annanstans.  Ju tidigare jag inser det och jag kan acceptera verkligheten, att jag är på fel plats, kan jag istället börja anpassa kartan till skogen och därmed ta ut rätt riktning och hitta till kontrollen.  Och då blir det betydligt lättare att orientera. På samma sätt blir det lättare att navigera i livet. Jag får mer sukha i mitt liv när jag kan acceptera verkligheten precis som den är.

När i livet rullar ditt hjul på utan gnissel? Hur ser ditt liv ut då? Vad är det som gör att det snurrar på lätt, bekvämt? När har du sukha i ditt liv? I vilka situationer skapar du onödigt lidande? När blir det gnissel i ditt livshjul? Hur kan du göra/leva för att ditt hjul ska snurra så lätt som möjligt utan onödigt gnissel?

”Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra.Mod att ändra det jag kan. Förstånd att inse skillnaden”

//varmaste Hanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s