5 Böner

img_5217I dag var jag på dop och prästen pratade då om att det fanns 5 böner som kunde vara bra att ha med sig i livet. Oavsett om du tror på gud eller något annat tycker jag det var fem bra saker att regelbundet återkomma till och reflektera över. Handens fem fingrar hjälper dig att komma ihåg dem. Här kommer min fria tolkning av prästens ord.

  1. Tummen – Tummen börjar på T som i Tacksamhet. Att tacka Gud för det som du är tacksam för i ditt liv. Eller bara att ta en stund varje dag att bara fundera på vad du är tacksam för i ditt liv.
  2. Pekfingret – aj baja fingret. Att be Gud om förlåtelse. Vi gör alla saker som kan skada andra eller oss själva och då gäller att ha modet att kunna be om förlåtelse.
  3. Långfingret. Det längsta fingret som påminner oss om att se bortanför oss själva och det som är alldeles framför näsan.  Att se andra människor och världen som den är. Att acceptera allas olikheter även om vi inte alltid förstår. Att be om Guds kärlek för andra.
  4. Ringfingret. Ringen som får symbolisera familjen. Att be Gud att ta hand om din familj. Att ge kärlek och värme till nära och kära.
  5. Lillfingret. Som ligger ytterst när du knyter dina händer och som får symbolisera din kontakt med gud och eller det du tror du  på. Att be Gud om hens kärlek. Oavsett om det är gud, atman, universum, livet eller något annat större än dig själv som du tror på.  Att få kontakt med ditt inre. Din kärna.

Tänkte avsluta med en av mina favorit psalmer som ofta just sjungs på dop. Det påminde mig idag om hur viktigt det är att kunna älska sig själv för att sedan kunna ge villkorslös kärlek till andra. Att i ditt hjärta älska dig själv.  Att inse att du är unik. Att du är värdefull precis som du är!

Blir alltid rörd när jag sjunger  denna psalm (791)

”Du vet väl om att du är värdefull
Att du är viktig här och nu
Att du är älskad för din egen skull
För ingen annan är som du

Det finns alltför många som vill tala om
Att du bör vara si och så
Gud Fader själv, han accepterar dej ändå
Och det kan du lita på

Du passar in i själva skapelsen
Det finns en uppgift just för dej
Men du är fri att göra vad du vill med den
Säga ja eller nej

Du vet väl om att du är värdefull
Att du är viktig här och nu
Att du är älskad för din egen skull
För ingen annan är som du”

Kramar Hanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s